Loop je in je leven aan tegen blokkades, zoals een relatie die niet lekker loopt, je werk, te weinig zelfvertrouwen, je gezondheid, e.d.? Dan kan een opstelling je hier inzichten in geven. Bij systemische opstellingen kan je gaan werken aan je blokkades. Het maakt niet uit waar de blokkade zit, alles kan zichtbaar worden gemaakt door een opstelling. In plaats van over de blokkade te praten en deze te analyseren, helpen opstellingen je om het te zien en te (door)voelen.

Bij de opstelling kan je gebruik maken van verschillende methoden, zoals het werken met een groepje mensen die als representant opgesteld  kunnen worden, poppetjes, tekeningen of de blaadjes methode. Zelf maak ik meestal gebruik van de blaadjes methode. Op de blaadjes mag jij opschrijven wat jij wil gaan aankijken in de opstelling. Dat kan je familie, je werk, of anorexia, enz. zijn. Deze blaadjes ga je onder begeleiding van mij neerleggen. De opstelling kan je inzichten geven door hoe de blaadjes ten opzichte van elkaar neergelegd zijn, maar je zal het ook gaan voelen wat er speelt in de opstelling door op de blaadjes te gaan staan. Zo zullen dus zowel het zien, begrijpen als het voelen samen komen. Hierdoor kan er zichtbaar worden wat er in het dagelijks leven speelt, maar ook wat daar(onder) te voelen en waar te nemen is en kan je inzichten krijgen in je blokkades. Daarnaast zal ik je indien nodig ook ondersteunen om te ontdekken wie of wat jouw hulpbronnen zijn. Zo is misschien die hele vrouwenlijn van je moeder, oma en overgrootmoeders die achter jou staat te voelen, of die kracht die ook in jou aanwezig is maar alleen weer even gevoeld mocht worden, of jouw vriend(in), huisdier, of wat dan ook wat jou ondersteunt. Dit kan jou bijvoorbeeld helpen als jij een trauma in je leven hebt mee gemaakt wat jou nu nog steeds belemmerd om je gelukkig te voelen. Elke situatie is weer anders en zullen er andere dingen naar voren komen, waarbij je zelf het belangrijkste instrument bent. Jij voelt en ervaart wat er nodig is, waarbij ik je zal ondersteunen in dit proces. In de opstelling zal altijd zichtbaar worden wat er in het hier en nu speelt.

Wil je iets in je familie aan gaan kijken dan kan het extra ondersteunend zijn als je van te voren een genogram maakt. Hoe je dit kunt doen kun je vinden op internet. Het zou mooi zijn als je een gesprek aangaat met je familie om zo de genogram zo goed mogelijk te kunnen invullen. Hierdoor ontstaat al een beweging in je familiesysteem wat zich door zal zetten bij een opstelling. Het helpt je soms ook om beter te begrijpen wat de opstelling toont.

Een opstelling zonder representanten duurt ongeveer 1,5 uur en kost €85,_ 

Wil je toch liever een opstelling met representanten doen? Neem dan even contact met mij op dan kunnen we hierin de mogelijkheden bespreken.

Systemische Opstellingen